Welkom bij Operatie YES

Nieuw op de website reisverslag van de 2 weken in Archid.

FOTO'S bij de weken in archid

Reisverslag:

1e dag; donderdag 20 juli:

Om half 6 ging de wekker. Snel eruit, want de grote reis kon beginnen. Om half 7 verzamelde iedereen zich op Benschop dorp. Om half 8 kwamen we op Schiphol aan, en daar was het wachten op Martine die vanuit Benthuizen komt. Om 8 uur konden we ons inchecken!  Daarna namen we afscheid van de mensen die ons op Schiphol hadden gebracht.

De paspoorten checken, en dan wachten op het vliegtuig van 10.05 uur. Om 5 over half 10 kregen we een controle van onze handbagage, sommige van de groep werden gefouilleerd. Daarna konden we richting het vliegtuig lopen.In het vliegtuig was iedereen een beetje stil;voor een aantal jongeren hun eerste vliegreis, na ongeveer 2 uur vliegen waren we

in Budapest. Daar moesten we nogal lang wachten op de bus die ons naar Archid zou brengen, omdat Zoltan dacht dat Nederlanders altijd met KLM vlogen. Dus Gerhard belde Zoltan, die zei dat ze er over 5 minuten zouden zijn, die minuten werden dus 20 minuten. We werden hartelijk begroet en we konden ons installeren in de bus met airco! Toen was het rijden, slapen, praten, eten , muziek luisteren, boekjes lezen en ook nog pauze houden bij een benzinepomp.

Toen kwamen  we bij de grens van Hongarije naar Roemenië aankwamen  was het weer wachten.

Om half 10 kwamen we eindelijk aan in Archid en werden we hartelijk verwelkomd door de jongerengroep! Ons eten lag al klaar voor de volgende dagen! Voor ons lag een “heerlijke” in stukjes gehakte koe.  Toen alles uitgepakt was konden we beginnen aan de lekkere macaroni. Na het eten gingen we met z’n allen naar de Belas place. Erg gezellig, maar de meeste waren best moe en gingen niet te laat naar bed.

 

2e dag; vrijdag 21 juli.

Het ontbijt begon wat later dan gepland, want de meiden konden hun bed niet uit komen. Na lekker te hebben ontbeten konden we er weer helemaal tegenaan.

De eerste klus was het leegruimen van de oude woning voor we met de sloop konden beginnen. Het doorgeven  van vloer- en wandtegels en cementzakken van 25 en 50 kg

Toen weer lunch, aardappelsoep met vlees en brood. Nou ja... dat vult wel. Terwijl de afwasploeg hard bezig was, zo hard zelfs dat Thomas met zijn hand

vast kwam in een kan, en Gerhard zo hard begon te trekken dat het handvat eraf brak, lagen de andere lekker te genieten. Tot half 3 pauze gehouden en toen weer hard aan het werk gegaan. Dit keer werden de dakpannen van het huisje afgesloopt en achter de wc’s gelegd voor de mensen die deze nog willen gebruiken. Ook het houtwerk van het dak  werd gesloopt . Om half 6 weer gaan eten en daarna bijbelstudie gedaan. Later ook nog koffie gedronken en heerlijke stroopwafels gegeten. Ook foto’s uitgedeeld  aan de jongeren van Archid van het werkkamp van 2005 .

 

3e dag; Zaterdag 22 Juli

Ontbijt stond om half 8 klaar. Vandaag waren de meiden als eerst aan tafel. De jongens kwamen 10 minuten later aangestrompeld. Iedereen werd ingezet om de woning verder te slopen. Het hout van de dak en de vloer brachten we naast de kerk voor brandhout voor de kerkkachel. De bovenverdieping werd door Chananja en Marielle goed schoon geveegd. En toen was het weer tijd voor de lunch. Vandaag een heerlijke pasta met aardappels erin. (HUH?!) Vanmiddag lekker vrij. Iedereen benut z’n tijd door lekker uit te rusten en de jongens nog wat voetballen.   In de avond hebben we spelletjes gedaan. We begonnen met een kennismakingsspel. Na dit spel de powerpoint presentatie bekeken, over Nederland, Benschop en iedereen van Operatie Yes.

 

4e dag; zondag 23 juli

Vandaag weer vroeg uit bed voor de kerk. De dienst begon (officieel) om half 11. Daarbij gelijk onze ochtendgymnastiek gehad. Ook werden onze ogen goed getest want het was goed opletten wanneer je moest zitten of staan.

Na de dienst stonden de kinderen buiten al te wachten voor de zondagsschool. De jongetjes waren aan het voetballen en Anton dacht even gezellig een balletje mee te trappen, dit pakte verkeerd uit en hij verzwikte zijn voet... Auww... dat word stilzitten...

De meiden deden mee met de zondagschool, dat begon met leuke kringspelletjes en later in de kerk kregen ze een tekening of werkblaadje over de toren van Babel. Later bedachten wij nog een spelletje Snoep happen...  In het begin vonden de kinderen dit allemaal wel spannend maar later kwamen er steeds meer die mee deden.

De 2e dienst begon om 4 uur en toen gaf Harry  een welkomswoordje aan de mensen van Archid.De nieuwelingen moesten ook nog gaan staan in de bomvolle kerk om zich voor te stellen.

Het avondeten van vandaag was echte Hollandse pot. Geoffrey had zijn kooktalent laten zien. We aten tomatensoep met wortels, aardappels, ui, gehaktbal, petercelie en natuurlijk verse tomaten. Dit allemaal gemaakt onder de leiding van Geoffrey.

Morgen weer vroeg eruit en hard aan het werk!

 

5e dag; maandag 24 juli

Vroeg op dus (maar dit keer wel echt vroeg) . Het werd al snel warm maar er werd ook hard gewerkt. De schuur werd bijna helemaal gesloopt en de deuren van de medische post werden aan 1 kant geschildert en natuurlijk werd er nog meer gedaan. Aan het einde hielden we nog een heerlijk watergevecht (van 5 minuten) dat kon iedereen wel even gebruiken.  Tijdens de pauze werd er nog een beetje gevolleybalt en touwtje gesprongen door sommigen. Zolti klom weer in de top van de boom om de peertjes eruit te schudden waarbij iedereen uit moest kijken om niet bekogeld te worden. Dit alles werd snel door Harry afgekapt omdat hij weer verder wilde. Na het avondeten bijbelstudie. Vanavond hadden de meiden zich voorgenomen om een keer vroeg naar bed te gaan.

 

6e dag; dinsdag 25 juli

De ochtend hoorde officieel vroeg te beginnen, maar de meeste meiden hadden zich niet aan hun goede voornemens gehouden om vroeg naar bed te gaan dus kwamen pas kwart voor 8 uit bed i.p.v half 8 aan tafel te zitten. OwOwOw..

De jongens daar in tegen waren er allang uit! Behalve Bettie, Hage en Geoffrey die moesten er om 6uur al uit, want die gingen samen met Zoltan naar Zalau om stenen en verf uit te zoeken, en dachten zo wel een relaxt dagje te krijgen.

Om 9uur zou er een trekker komen om de laatste

muren en de fundatie van de woning op te ruimen, maar het was wachten en wachten en nog eens wachten, nog geen trekker in zicht. Ondertussen waren de meiden heel druk met schuren en verven van de deuren. Om ongeveer half 11 ging Gizella toch Zoltan maar bellen waar de trekker bleef, omdat hij de trekker had geregeld. Wat bleek de trekker moest worden gerepareerd, dus kon pas een dag later komen. Daarom zijn we ’s middags naar Zalau geweest. In Zalau aangekomen mochten we heerlijk in groepjes gaan shoppen en we spraken om 6uur weer af bij de pizza king om daar heerlijk te gaan eten!

 

7e dag; woensdag 26 juli

Vandaag extra vroeg op voor de meiden, ze moesten zich wel aan hun belofte houden! De jongens kwamen juist extra laat aanzakken. Na het eten begonnen de meiden met het schuren en het superlichtgroen verven van de deuren. Als het goed is, zou vandaag de trekker wel echt komen om 9 uur. Maar weer kwam de trekker niet opdagen. Na heel lang wachten konden de jongens eindelijk aan het werk om 11 uur toen de trekker gelukkig aan kwam. De jongens hadden in tussentijd voorbereidend werk gedaan voordat de trekker kwam om de grond gelijk te kunnen maken. Ook hadden ze planken gesjouwd, steiger omgezet, schuurtje verder platgegooid en nog wat kleine klusjes gedaan. Gerrit kon vandaag absoluut niet werken. Hij had erg last van diarree en heeft heel de middag in bed gelegen. Er werd even een pauze ingelast omdat de deuren moesten drogen en dus niet iedereen gelijk verder kon. later werd de andere kant van de deuren geverfd.

 

8e dag; donderdag 27 juli

Om 5 uur ging bij Harry de wekker, om  6 uur fris en fruitig klaar te staan om verder te werken met de trekker. Maar de bestuurder dacht hier een beetje anders over en kwam half 7 aanzakken. Ja, ze kijken hier nou eenmaal niet zo nauw op de tijd. Na het ontbijt weer hard aan het werk. De deuren nog een laatste lik verf en beneden werden de muren en kozijnen geschuurd en gestuukt. Chananja en Marieke werden door Otto begeleidt bij het spijkers uit de planken halen. Na de lunch moesten de laatste werkjes nog even afgewerkt worden voordat het watergevecht kon beginnen. Vanavond gingen de jongens richting het voetbalveld om daar hun laatste energie te verbruiken! Morgenochtend om 6uur met de bus mee dus dat wordt vroeg naar bed vanavond?!?!

 

9e dag; vrijdag 28 juli

Om kwart over 6 zaten we half wakker in de bus naar Oradea. Iedereen nam de tijd om lekker bij te slapen. Onderweg kon iedereen nog even inslaan voor de reis bij een winkel. Om kwart voor 10 kwamen we eindelijk aan bij het zwembad in Orlandeo. Het was best nog warm en iedereen dacht lekker af te koelen in het zwembad maar dat bleek dus WARM water te zijn. Balspelletjes en kopje onder duwen enz. Om half 5 kwam er een eind aan en gingen we verder met de bus naar onze slaapplaats in Salonta. Na weer een lange bus reis waren we rond half 9 aangekomen. We kwamen aan in een school waar de meiden nogal luxe kamers kregen met iedere groep hun eigen douche en wc en de jongens werden in de gymzaal gedropt. Hage en Gerhard dachten het grootste en comfortabelste bed uitgezocht te hebben maar het bleek dat dit enkel dunne matjes waren. (Haha)

Toch maar snel slapen want er stond de volgende dag een fikse bergwandeling in de planning.

 

10e dag; zaterdag 29 juli

Half 8 eruit, lekker ontbijten en weer in de bus stappen richting de grotten. Als eerste kregen we een rondleiding door The Bears Cave. De gids die waarschijnlijk een beetje met zn verkeerde been uit bed was gestapt vertelde alles in het Roemeens waarna Dehlia het vertaalde in het Hongaars en Zoltan in het Engels. Dit werd dus extra lang wachten voordat we wisten waar het over ging. Thomas bedacht dat we ook nog wel Nederlands erbij konden doen, maar deden we toch maar niet omdat onze gids al niet zo vrolijk was.

De rondleiding duurde een uur en daarna gezond gegeten bij een zelfgemaakt vuur. Paprika, Tomaat, Komkommer, Spek, brood en nog wat broodbeleg.

Daarna begonnen we aan een lange trip in de bergen. Zoltan zei elke keer dat we nog maar een klein stukje hoeften. Dat kleine stukje duurde toch nog 3 en half uur en dan nog terug!!! Ons leven geriskeerd om uit te komen bij een grot wat een vleermuizengrot voor moest stellen. Het was er in ieder geval erg koud en je kon er niets zien. Toen de bus weer in en de reis

kon weer verder gaan, met het gevolg dat iedereen half lag te snurken. We kwamen pas om 1 uur aan in Archid. Toen was het natuurlijk snel je bed opzoeken.  Zzzz........

 

11e dag; zondag 30 juli

Vanochtend gingen de meiden, Gerhard en Gerrit naar de kerk waar een doopdienst was. De andere jongens waren te lui om hun bed uit te komen en zaten nog te zeuren dat half 12 eruit geen uitslapen is!! Gerda en Harry zaten om  9 uur al in de baptistenkerk. Uit de kerk werden we uitgenodigt om Gulyas (Hongaarse soep) te eten bij de familie Varga. Erg lekker eten. Toen weer naar huis want de kerk begon al snel weer. Een beetje bijgekomen en opgefrist zaten we om 4 uur weer in de kerk. Thomas heeft een dankwoordje voorgelezen omdat dit natuurlijk de laatste keer was dat we in de kerk waren.

 

12e dag; maandag 31 juli

Er stond weer een dag van hard werken voor ons. Harry begon weer als eerste en stond om 6 uur al te zwoegen en te zweten. De jongens zijn weer hard bezig geweest om de grond gelijk te maken. De steiger moest opgezet worden en binnen moesten de muren geschuurd worden, wat niet zo lekker verliep omdat het wat te zwaar werk was voor de meiden, hierom werd ook besloten dat de werkmensen dit beter konden doen en dat ze ook morgen de muren niet meer hoefden te schuren want het was nogal een stoffig werkje en de meiden  werden het zo een beetje ook wel zat. Boven kregen de deuren een laatste laag verf aan 1 kant. Nadat de jongens klaarwaren met werken hadden ze zin in een lekker koud biertje, maar het enige wat ze konden krijgen was een lauw biertje. Hmm... ook heel erg lekker natuurlijk.

 

13e dag; dinsdag 1 augustus

7 uur uit bed??? We beginnen al een beetje op de Roemenen te lijken, en draaien ons nog een keertje om. Uitgezonderd Harry en Gerda die weer vroeg aan de dag begonnen. Half 8 waren de eerste mensen er toch al uit om de tafel klaar te maken. Om iets over 8 zat iedereen lekker aan het ontbijt om daarna weer te gaan werken. De meiden konden de andere kanten van de deuren verven waarna de deuren ook klaar waren, afgezien van 1 nieuwe deur en natuurlijk de donkere randjes die er nog op zouden komen. Beneden in de medische post werden de deurposten verder afgeschuurd en het kon daarna in de grondverf worden gezet. Er zou gister eigenlijk al een vrachtwagen vol grind komen, maar ja zoals gewoonlijk, waar we nu al bijna aan gewend zijn, kwam die pas op de helft van deze ochtend aan rijden. Ondanks dat we hard gewerkt hadden, moesten we ‘s avonds toch nog doorwerken tot een uur of 8. Daarna kwam er een verrassing, om 9uur stonden er een aantal paarden klaar voor ons om mee te maken hoe het is om zonder zadel op een paard te zitten, zoals ze hier altijd doen. Zelfs de jongens, die eerst stug vol wilde houden om er niet op te gaan, zijn geweest! Om 12uur klonk er uit de boxen een verjaardagsliedje speciaal voor Geoffrey! Hij werd helemaal in het middelpunt gezet en werd door iedereen gefeliciteerd! Toen was het weer de hoogste tijd om naar bed te gaan.

 

14e dag; woensdag 2 augustus

Er is er één hoera hoera! En dat kun je wel zien dat is Geoffrey!! 18 jaar! Jaja deze jongen is sinds vandaag volwassen! Als hij zich nu ook maar zo gaat gedragen zou het helemaal mooi zijn! Ook vandaag staat er weer een dag met hard werken voor de deur! De laatste loodjes wegen het zwaarst, wordt er weleens gezegd. Nou we wachten af. We hopen zoveel mogelijk af te krijgen. De deuren krijgen de laatste lik verf, de muren en de plafonds van 2 kamers beneden worden gesaust.

Buiten word de bekisting afgemaakt en het beton storten kan beginnen. Ook wordt er gestraat voor de ingang van de medische post, om het zo alvast een goed aanzicht te geven en te laten zien hoe het er uit komt te zien. En nog een aantal kleine klusjes worden opgeknapt. De hele middag weer hard gewerkt en

wat we af wilde hebben is voor het grootste gedeelte klaar. De Roemenen kunnen nu zelf verder met het gebouw af te werken voor de opening van het gebouw eind  oktober!

Vanavond dan het afscheidsfeest, het moet er dan ook echt van komen, jammer genoeg.. We zullen iedereen missen.. 

 

15e dag; donderdag 3 augustus
Terug naar huis! Alle koffers staan al klaar. Iedereen weet zich nog uit bed te slepen. Half 7 zit iedereen half slapend aan tafel om een lunchpakketje te maken en om wat te eten voor de reis begint. De meeste Roemenen stonden om kwart over 6 al voor het hek te wachten om iedereen een grote afscheidsknuffel en 2 dikke zoenen te geven. Na heel wat tranen geknuffel en gezoen konden we vertrekken om 7 uur.  Het was weer heel wat gehobbel in de bus maar iedereen was zo moe dat ze hier gewoon doorheen sliepen. Rond 2 uur kwamen we aan op het vliegveld in Budapest. Maar we moesten nog 2 uur wachten voordat we konden inchecken. Dit kwam eigenlijk wel goed uit want nu konden we even heerlijk wat te eten gaan halen en even rustig stilzitten! 2 uur later konden we dus gaan inchecken om vervolgens om 6 uur in het vliegtuig te kunnen stappen. In het vliegtuig was er een aantal keer turbulentie maar dat maakte voor de mensen die sliepen niet uit! die sliepen gewoon verder! Zullen wel erg moe zijn geweest!!!
Om kwart over 8 landde we veilig op het vliegveld Schiphol in Nederland. en daar werden we hartelijk ontvangen door familie!!! Op het vliegveld was het nog even afscheid nemen van elkaar voordat iedereen dan dus echt naar hun eigen huis ging.
Thuis gekomen was het verslag uitbrengen en uitkijken naar de volgende keer als we weer naar Roemenië kunnen. Het was super!!!

 

 

 

 

 

Wat is Operatie YES
Vanuit de Nederlandse Hervormde gemeente in Benschop is in het voorjaar van 2002 door een aantal initiatiefnemers een werkgroep opgezet. lees verder

   
[Homepage]

Operatie YES - p/a Boveneind 54 - 3405 AJ Benschop - E-mail: info@operatieyes.nl
Rekeningnummer: 1300.11.231